Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Συνέντευξη του προέδρου του Σκακιστικού Κύκλου Ιλίου στο westview.gr

Συνέντευξη στην ιστοσελίδα westview.gr παραχώρησε ο πρόεδρος του Σκακιστικού Κύκλου Ιλίου κ. Γιώργος Βαρβαδούκας, στην οποία έκανε εκτενή αναφορά στα θετικά στοιχεία που καλλιεργεί το σκάκι, σε ποιά ηλικία είναι καλύτερο να ξεκινήσει κάποιος να ασχολείται με το πνευματικό αυτό άθλημα και γιατί είναι καλύτερο οι γονείς να γράψουν τα παιδία τους σε ένα σκακιστικό σύλλογο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Βαρβαδούκα όπως δημοσιεύτηκε στο westview.gr :

«Επιχειρούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε διάκριση» 

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Κύκλου Ιλίου, κ. Γεώργιος Βαρβαδούκας, μας έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσουμε αυτόν τον «πνευματικό» σύλλογο της «γειτονιάς» μας και να μάθουμε παράλληλα από το ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος το σκάκι μέχρι το για ποιο λόγο είναι καλύτερο να γράψουν οι γονείς σε έναν σκακιστικό σύλλογο τα παιδιά τους.

 
Ο τίτλος της συνέντευξης ήδη εκφράζει τη θέση του συλλόγου απέναντι στην οικονομική πραγματικότητα και στις υπόλοιπες απαντήσεις που ακολουθούν κρύβονται κι άλλα ενδιαφέροντα «ασπρόμαυρα» μυστικά.

  • Ερ. Θα θέλαμε να ξεκινήσουμε κάνοντάς μας μία συνοπτική παρουσίαση του Σκακιστικού Κύκλου Ιλίου
Απ. Ο σύλλογός μας έχει τις ρίζες του στους μορφωτικούς – πολιτιστικούς συλλόγους που ξεπήδησαν το 1974 αμέσως μετά την πτώση της δικτατορίας. Με τα πενιχρά οικονομικά μέσα που διέθεταν εκείνη την περίοδο, το σκάκι ήταν βασικό στοιχείο του εξοπλισμού των συλλόγων. Το 1981 οι σύλλογοι αυτοί κλείνουν τον κύκλο τους, οπότε δημιουργείται ένα κενό στον κόσμο που συμμετείχε.
Ο κόσμος αυτός το 1982 συγκροτεί την πρώτη σκακιστική ομάδα που είχε ποτέ το Ίλιον υπό την στέγη του γυμναστικού συλλόγου Ν. Λιοσίων. Με την σημερινή μορφή και επωνυμία, υπάρχει από το 1998 έχοντας παίξει σε όλες τις κατηγορίες, πλην της Α΄ Εθνικής, έχει κατακτήσει το πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων, ενώ από τις τάξεις του έχουν αναδειχθεί οι Θ. Παπαθεοδώρου και Α.Βουλδής, Fide μαιτρ και Διεθνής μαιτρ αντίστοιχα.                                                                                    


  • Ερ. Για ποιο λόγο κάποιος, και ειδικότερα ένα παιδί να ασχοληθεί με το σκάκι;
Απ. Το σκάκι είναι από τα λίγα παιχνίδια που χρησιμοποιούν τόσο πολύ το μυαλό. Στα περισσότερα αθλήματα το μυαλό δεν συμμετέχει τόσο ή στο βαθμό που απαιτείται σκέψη παρεμβαίνει και ο παράγοντας τύχη (τάβλι, μπρίτζ, πόκερ). Πάμπολλες μελέτες και έρευνες καταδεικνύουν ότι η ενασχόληση με το σκάκι βελτιώνει την μνήμη, οξύνει την κρίση, βοηθά στην συγκέντρωση, αυξάνει την αυτοπεποίθηση πείθοντας τον σκακιστή ότι υπάρχει λύση στο πρόβλημα παρόλο που αυτή δεν είναι ορατή.

  • Ερ. Για ποιό λόγο οι γονείς να προτιμήσουν να φέρουν τα παιδιά τους σε έναν Σκακιστικό σύλλογο;
Απ. Διότι μόνο στα πλαίσια μίας συλλογικής δραστηριότητας ο σκακιστής μπορεί να βελτιώνεται και σε κάποιο βαθμό να αμβλύνει την αρνητική πλευρά του σκακιού, αυτήν της ατομικότητας ή της έλλειψης συνεργασίας.
  • Ερ. Ποιά είναι η καλύτερη ηλικία να ξεκινήσει κάποιος το σκάκι και γιατί;
Απ. Η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος το σκάκι είναι αυτή που είχε πέρισυ, όμως όντας αυτό ανέφικτο ξεκινάει σήμερα. Στατιστικά μιλώντας η ηλικία των 6-8 ετών είναι η καταλληλότερη αλλά ας μην απογοητεύονται οι μεγαλύτεροι δεδομένου ότι έχουμε παράδειγμα τον Άγγλο σκακιστή του 19ου αιώνα να μαθαίνει σκάκι στα 25 του και να γίνεται ο ισχυρότερος παίκτης της Αγγλίας. Εμείς απευθυνόμαστε σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και ιδιαίτερα καλούμε τους απόμαχους της δουλειάς, διότι είναι ο καλύτερος τρόπος να κρατούν το μυαλό σε εγρήγορση.

  • Ερ. Σε τι βαθμό έχει επηρεάσει την λειτουργία του Ομίλου η δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας;
Απ. Είμαστε οπαδοί της άποψης του Νίτσε «Ότι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό». Συνεπώς η κρίση μας ώθησε να γίνουμε πιο ευρηματικοί και να ισχυροποιήσουμε τις συλλογικές μας διαδικασίες ώστε να ανταπεξέλθουμε στην πίεση που έτσι κι αλλιώς ασκεί η κρίση, φροντίζοντας να την μετατρέψουμε σε διάκριση.
  • Ερ. Σε τι επίπεδο βρίσκεται η συνεργασία με τον Δήμο Ιλίου;
Απ. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίς την στήριξη της δημοτικής αρχής ο σύλλογός μας σήμερα πιθανόν να μην υπήρχε. Βέβαια θα θέλαμε να μην μας βλέπει σαν ανθρώπους που παίζουν σκάκι αλλά σαν πολίτες που νοιάζονται για την βελτίωση της τοπικής και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας. Παρόμοια βέβαια να βλέπει και τους άλλους αθλητικούς ή πολιτιστικούς συλλόγους.

  • Ερ. Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σας, τόσο σε αγωνιστικό πλαίσιο, όσο και σε θέματα πρωτοβουλιών που έχετε σκεφτεί να υλοποιήσετε;
Απ.
  • 1. Άνοδος στη Β΄ Εθνική
  • 2. Συμμετοχή στα νεανικά πρωταθλήματα με περισσότερες από μία ομάδες
  • 3. Μέσω της δημοσιότητας που προσφέρει ο τύπος και το διαδίκτυο να γίνει περισσότερο γνωστή η ύπαρξη και η δράση του συλλόγου
  • 4. Να φέρουμε σε επαφή το σκάκι με τα σχολεία και τα Κ.Α.Π.Η. του δήμου με σκοπό τον διπλασιασμό των ατόμων που παρακολουθούν μαθήματα.
  • 5. Να αναπτύξουμε πρωτοβουλία για την δημιουργία οργάνου συνεννόησης και συνεργασίας όλων των μαζικών φορέων του δήμου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: